News

Čistý minimalismus: venkovský dům v Rostově na Donu pro rodinu s dítětem

Jižanský, uvolněný a modernisticky montovaný dům jako ukázka toho, že i na malé ploše se dá myslet ve velkých objemech.

foto: Michail Čekalov

implementace:
náměstí:
autoři projektu:

architektonické a designové studio TCK/ Dmitry Chashchin, Alexandra Chashchina

Tento lakonický, ve své mlčenlivosti dokonce brutální dům se nachází v Rostově na Donu v hustě zastavěné chatové komunitě. Zjevně inspirovaný modernismem se zdá být sevřený mezi dvěma vrstvami baldachýnu a terasou, ale díky velké ploše prosklení a odvážným nástavcům konzol na něj mohutná střecha netlačí, ale zdá se, že snadno spočívá na vystupující technický blok vyčnívající z obecné roviny fasády.

Na rozdíl od sněhově bílé omítky většiny fasády a přístřešků je vyčnívající technická část obložena přírodním dřevem — technika pro takový styl je poněkud neočekávaná, ale pozoruhodně snižuje míru modernistické závažnosti. Je zvláštní, že v interiéru je vnější část tohoto objemu, která jde do obývacího pokoje, také obložena dřevem, jako by se do domu „tlačila“ samostatná dřevěná kostka se všemi technickými výplněmi. Z parkoviště je dům působivý mohutným baldachýnem, který kromě zdi podpírá pouze jedna podpěra. Vchod do domu se nachází v hloubce přístřešku.

Použití profilových systémů Arlight využívajících LED pásek v tomto projektu nám umožňuje zachovat minimalistický design a zároveň poskytuje plnohodnotné hlavní osvětlení v noci

Dům je přehledně rozdělen do funkčních zón. Za chodbou se otevírá prostorná kuchyň-obývací pokoj, ze kterého je hned vidět do dvora. Velká okna umožňují přirozené světlo zaplavit všechny vnitřní prostory a široké přístřešky odříznou přebytečné sluneční paprsky, což je důležité pro jižní region. Na terasové straně jsou posuvná okna a za příznivého počasí je lze otevřít a propojit tak zahradu a interiér v jeden celek. Efekt zdůrazňuje jednotu materiálů — dřevo, „přechod“ do interiéru, stejný obklad podlahy domu a terasy. K obývacímu pokoji přiléhá ložnice pro hosty a koupelna. Soukromá část je vyčleněna v samostatném bloku: ložnice, šatna, koupelna a dětský pokoj. Technický objem obsahuje kotelnu a prádelnu. Vedou do ní tajné dveře, skryté v kuchyni za dřevěným obložením.

Zajímavé:  Rekonstrukce Útulný dům ze dřeva s jasnými akcenty v domě.

Použití systému magnetického osvětlení Arlight v interiéru umožňuje měnit akcenty jednoduchým pohybem lamp po magnetické dráze

Uvnitř je interiér navržen v téměř jediné monochromatické paletě — tato chladná, lakonická paleta doplněná texturami a texturami přírodního dřeva a kamene překvapivě vyhovuje slunným oblastem.

Pro realizaci osvětlení byly zvoleny produkty značky Arlight: do koupelen a dětského pokoje byly instalovány lineární zapuštěné profily se skrytou přírubou, což umožňuje pořídit světelnou lištu bez viditelných částí hliníku. Pro osvětlení prostoru kuchyně a obývacího pokoje je do stropu zabudována magnetická přípojnice (dráha) od Arlight. Lampy v něm umístěné lze pohodlně posouvat a osvětlovat tak požadovanou oblast

Reklamní. Arlight RUS LLC. 2RanymrRrQQ

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Кнопка «Наверх»