News

Improvizace na téma urbanismus

Majitel nemovitosti, úspěšný podnikatel, snil o bytě se „světlým charakterem“: chtěl, aby měl všechny funkční plochy potřebné pro pohodlný život a zároveň byl prostorný a v duchu moderní estetiky současného urbanismu potěší oko, ale nešokuje něčím nečekaným. Jeho přátelé mu doporučili, aby kontaktoval architektku Natalyu Fedotovou. Práce na projektu probíhaly snadno, v atmosféře naprostého vzájemného porozumění. Nejprve byla provedena přestavba: při zachování celkové struktury prostoru navrženého developerem v něm autor projektu provedl určité úpravy. Objevily se diagonální perspektivy a prostory se staly pohodlnějšími. Především koupelna prošla výraznými změnami. Nyní má toaletu a sprchový kout, vstupní prostor a dvě šatny. Architekt zkombinoval obě koupelny (Vytápění domu ► , Smlouva, záruka ► a Oprava potrubí ► , Smlouva, záruka ► m Kotelna ► ) a zvětšil koupelnu kvůli nepřiměřeně prostorné chodbě (Vytápění domu ► Oprava potrubí ► , Dům vytápění ► m Kotelna ► ). V nové verzi vypadá poměr ploch racionálněji: chodba — Vytápění domu ► 0, Kotelna ► mKotelna ►, koupelna — Služby na klíč ► , Smlouva, záruka ► mKotelna ► . Ten získal polygonální tvary, protože majitel chtěl nainstalovat objemné rohové hydromasážní písmo, a proto byl v místnosti instalován kapsový výklenek z bloků s perem a drážkou a vstup byl umístěn pod úhlem.

Dekorativní struktura mezi obývacím pokojem a kuchyní je vizuálně rozdělena do tří prvků: prázdná dělicí stěna, přilehlý „schod“ (výška — Vytápění domu ►, Oprava potrubí ► m, šířka — Vytápění domu ►, Přívod vody ► m) a obdélníkový „rám“, jako by byl zapuštěn boční částí do přepážky. Ta je stejně jako spodní část „schůdku“ vyrobena z pero-drážkových tvárnic, horní část (stejně jako geometrický dekor na stropě kuchyně) je ze sádrokartonu. Jedna část konstrukce je pokryta dekorativní omítkou, připomínající texturu travertinu, druhá (včetně polic) je pokryta bílou barvou. Dekorace na stropě kuchyně je vnímána jako organické pokračování příčky.

Zajímavé:  Anti-trendy 2024 v interiéru: rozhovor s designérem.

Složitý tvar chodby je esteticky opodstatněný: díky tomu se změnily směry pohybu a objevila se hra odrazů (skříň se zrcadlovými dveřmi a obrovské zrcadlo vedle vchodu do obývacího pokoje). Každý, kdo vstoupí do bytu, si může po diagonální cestě vychutnat nádherný výhled z rohového okna obývacího pokoje. V souladu s původním projektem byla chodba „vyzdobena“ četnými dveřmi. A nyní nejsou žádné ze tří nových křídlových dveří vidět současně s ostatními. Ve vstupním prostoru je dostatek volného místa; stěny zdobí „benátská“ kouřová barva kávy s kontrastními vložkami, která vizuálně rozšiřuje její hranice. Podlaha v obou částech chodby je odlišná a každá z těchto dvou oblastí je vizuálně kombinována se sousedními místnostmi. Před vchodovými dveřmi je tedy podlaha vydlážděna stejnými dlaždicemi, jaké byly použity v koupelně. A v jakémsi „zádveří“ před obytnými byty jsou dubové parkety položeny ve stejném diagonálním směru jako v místnostech, aby byl zdůrazněn pohyb směrem k přední části.

Hlavním dojmem obývacího pokoje je lehkost. Sluneční paprsky z rohového okna procházejí i matným sklem posuvných dveří a prosvětlují tak zádveří. Naproti vchodu je nízká rohová sedací souprava a konferenční stolek, v protějším rohu televize na nízkém stojanu, pár nástěnných skříněk a knihovna se skleněnými policemi na kovovém rámu.

Kuchyňský nábytek je obložen světle zlatou dýhou, díky čemuž je interiér prosluněný i v oblastech vzdálených od okna

Nízká bariéra mezi prostorem obývacího pokoje a kuchyně obohatila interiér o zajímavou plasticitu. „Stěna“ z pěnových bloků zcela skrývá pohovku na jedné straně a jídelní kout a částečný kuchyňský „poloostrov“, známý také jako půlbarový stůl, na straně druhé. Prvky této architektonické dekorace „tečou“ na stěny obývacího pokoje (tři police). Spolu s minimalistickou kuchyní a geometrickým designem na stropě v pracovním prostoru (za ním jsou skryty ventilační kanály) tvoří příčka přísnou a originální kompozici. Bytu jako celku dominuje pravý úhel, ale od vstupu do kuchyně je zakulacený prvek: police vnější skříňové přihrádky se zkosenými hranami uzavírají dvířka z matného skla. Interiér si tak zachoval lehkost a tvrdost a provoz se stal bezpečnější. Je pozoruhodné, že v tomto „studiu“ to nebyl jídelní kout, ale kuchyně, která získala právo být nejblíže obývacímu pokoji. Jídelní skupina se nachází v zadní části kuchyně, poblíž okna s výhledem na panorama města. Hosteska může vařit, aniž by se cítila izolovaná od svého manžela nebo hostů.

Zajímavé:  10 běžných chyb v designu: jak je opravit.

Velké zrcadlo v jednoduchém dřevěném rámu, tónovaném do wenge, sousedí se vstupem do obývacího pokoje. Rám odpovídá vstupnímu otvoru ve stejné úrovni, s jakou je umístěn horní okraj zrcadla. Pro bezpečné zajištění posledně jmenovaného bylo nutné doplnit upevňovací prvky na stěnu dvojicí podlahových podpěr. Odraz zde slouží jako hlavní „návnada“ pro vstupující osobu: v otvoru můžete vidět elegantní kompozici měkkého rohu a obrovského okna a v zrcadle se objeví zajímavý architektonický design, dovedně vtahující oko do hlubin. perspektivy. K výzdobě chodby a obohacení odrazu v zrcadlových dveřích šatní skříně použil architekt dekorativní techniku: protější stěnu, nad římsou s policí, pokryl sytou terakotovou barvou, ozdobenou dvojicí nástěnných svícnů – výsledek byl kontrast, který dodal odrazu hloubku a objem.

Na rozdíl od „ateliéru“, kde dominuje přesnost a přesnost pravého úhlu, je konfigurace ložnice neharmonická. Nepravidelný tvar místnosti (protáhlý lichoběžník s lomeným úhlem) však maskován nebyl. Plocha místnosti je využívána racionálně: v malém výklenku u vchodu je komoda, která tvoří krásnou kompozici s horizontálním oválným zrcadlem a třemi nízko zavěšenými stínidly. Na druhé straně vstupních dveří za posuvnou příčkou z matného skla je šatna. Naopak vedle okna je nízká postel potažená kůží.

Koupelna je zařízena ve studených barvách. Bílá a modrá — barvy čistoty a svěžesti — jsou bok po boku s tmavě hnědou. Každá z pěti stran této místnosti odpovídá určité funkční oblasti: na straně zkoseného rohu jsou dveře, vpravo je sprchový kout, naproti vchodu je umyvadlo, vedle výstupku stoupačkou vody je WC, ve výklenku vlevo od dveří je vana.

Nápaditá, ale nenápadná změna dekorací a barev, architektonicky ověřený návrh dodal tomuto bytu živý a světlý charakter.

Zajímavé:  Co uložit na kuchyňskou desku: 7 příkladů, které vás potěší.

Říká autor projektu

Chtěli jsme vytvořit nejen atraktivní moderní interiér, ale také zcela praktické prostředí pro bydlení. Proto byla předem vypočítána šířka všech otvorů při sanaci a vzájemná poloha nábytkových prvků. Řekněme, že šířka otvoru vedoucího do kuchyně mezi dekorativní příčkou a stěnou je Vytápění domu ► , Vytápění domu ► m To je více než dostačující pro pohodlný pohyb, ale raději jsem zakulat roh skříně aby kompozice byla ergonomická.

Líbí se mi čistý, moderní design. Na chodbě a „ateliéru“ se opakovaně odehrávají poněkud brutální objemové detaily čtvercových a obdélníkových tvarů. To vneslo do interiéru strukturální řád a stabilitu a pomohlo to, že praktický účel některých prvků byl méně nápadný. Například vzhled sádrokartonové dekorace na kuchyňském stropě je ve skutečnosti způsoben technickou nutností: má vestavěné lampy, skryté potrubí digestoře a také kovovou konstrukci, pomocí které je masivní digestoř vážící asi Přívod vody ► 0 kg je připevněno ke stropu.

Architekt-designér Natalya Fedotova

Redakce děkuje TC Stockmann za poskytnuté příslušenství k natáčení.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Кнопка «Наверх»