News

Rekonstrukce Pohádkový interiér: Stalinistický dvoupokojový byt v duchu „Alenky v říši divů“ v domě

Bez přestavby: chladný dvoupokojový byt v Brežněvce

Rekonstrukce je nákladná a časově náročná. A někdy je to prostě nemožné — vnitřní nosné stěny neumožňují radikální akci. Designérka Natalya Shirokorad v tomto bytě vsadila na neutrální paletu, promyšlené uspořádání nábytku a prostorné skříně – výsledkem byl pohodlný a nijak stísněný interiér.

podrobnosti

Rekonstrukce v tomto dvoupokojovém bytě byla provedena již dávno: fialová ložnice a růžový dětský pokoj již zákazníkovi nevyhovovaly. Designérka Natalya Shirokorad se rozhodla být nekompromisní a kompletně aktualizovala zastaralý interiér.

Byt má malou plochu a všechny vnitřní stěny jsou nosné, takže o radikální přestavbě nemohla být řeč. Změnila se pouze koupelna — kombinována s vanou.

„Dokončovací materiály v tomto projektu jsou poměrně levné. Dlažba na podlaze v kuchyni a chodbě je Kerama Marazzi, na podlaze ve zbytku místností laminát Quick-Step,“ říká designér. Zákazníkům se líbí půdní styl: samozřejmě by mohli použít červené nebo hnědé cihly, ale malé místnosti by to zatemnilo. Zde jsou vhodnější dlaždice podobné cihlám White Hills. V koupelně byly obklady Gamma položeny do vzoru rybí kosti, aby to nepůsobilo příliš jednoduše a nudně.

Pokud jde o skladovací systémy, myšlenka samostatné šatny byla okamžitě opuštěna — zabírá spoustu místa. Kompaktní, volně stojící šatní skříně a komody v místnostech jsou ale vynikající volbou pro ty, kterým nevadí je po čase přeskládat.

Zajímavé:  5 nevhodných materiálů pro kuchyňskou zástěru a jak je nahradit.

Mezipatrové skříně byly vyrobeny v kuchyni — jsou vhodné pro skladování nádobí, které se zřídka používá. Aby koupelna nebyla nepořádek, byla v chodbě navržena nika, kde byla umístěna pračka. Jednoduché a velmi funkční řešení, o kterém se vyplatí přemýšlet ještě před zahájením veškerých oprav.

„Jednoduchost dokončovacích materiálů jsme kompenzovali dobrým nábytkem. Kuchyně je například vyrobena z přírodní dýhy s deskou z umělého kamene. Noční stolek a komoda v ložnici byly také vyrobeny na zakázku – jde o kopie předmětů z italské továrny,“ říká autor projektu.

Téma „Alenka v říši divů“ zaujímalo důležité místo ve výzdobě: návrhářka použila právě tento pozemek v malbě v kuchyni a plakátu v koupelně. Textilie dodaly útulnost a pomohly vytvořit tu správnou náladu: například v ložnici zákaznice vyvážily sytou barvu stěn světelné závěsy a v pokoji její dcery světlé odstíny dodaly interiéru dívčí vzhled.

Před a po: Transformace „kopeckého kusu“ v domě z Brežněvovy éry

Majitel trval na týmu „standardních oprav“ — projektant musel stavět na materiálech, které měli

Evgenia Nazarova

Evgenia Nazarova 21. února 2018
Pravidelný přispěvatel Houzz, interiérový novinář
Uložit komentář 189 Líbí se 726
podíl
Twitter Email
vytisknout

Tento byt byl naposledy zrekonstruován před 15 lety. Majitelka se dlouho připravovala a rozhodla se, že pokud dojde ke změnám, bude to radikální: objednala si brutální loft s tmavými zdmi. Designérka Natalya Shirokorad navrhla kompromis: vnesla do dekoru několik industriálních odkazů, ale položila je na světlý základ.

O projektu
Místo:
Moskva, Beljaevo
Velikost: 49 čt. M
Kdo zde bydlí: obchodní žena s dospívající dcerou
Autor projektu: Natalia Širokoradová
pohled: Vasilij Bulanov

Natalya Shirokorad Uložit fotku

V této „brežněvce“ žije zákaznice se svou dospívající dcerou již řadu let a nutnost opravy se schyluje již delší dobu. Moje dcera přerostla svůj dětský pokoj a podlahy a stěny potřebovaly modernizaci. A přišel rozhodující okamžik: hostitelka se rozhodla zbavit růžové tapety a starého „červeného“ nábytku. Pravda, málem zašla do druhého extrému: mezi inspirativními obrázky si vybrala brutální interiéry s tmavými cihlami a hrubým nábytkem.

Zajímavé:  6 velkých rostlin, které ozdobí váš interiér.

Natalya Shirokorad se rozhodla odradit zákazníka od těžkých rozhodnutí nabídkou alternativy. „Není to náš první společný projekt a věděl jsem, že by se v brutálním interiéru cítila nepohodlně. Proto jsme se dohodli, že interiér uděláme lehčí a měkčí, ale použijeme prvky, které má hostitelka ráda: kované nohy, západky, cihla. Výsledkem bude interiér s tóny loftu, ale v dívčím pojetí.“

Natalya Shirokorad Uložit fotku

Dispozice bytu

Stěny v tomto lineárním dvoupokojovém bytě jsou nosné, a tak se přestavba dotkla pouze vlhkých prostor: z koupelny a toalety byl vytvořen jeden pokoj. Jinak si pokoje zachovaly funkčnost — ložnice dětí a rodičů. V bytě byl a není oddělený obývací pokoj: majitelka se nejraději schází s přáteli v kavárně, v kuchyni se bez problémů ubytuje jeden nebo dva hosté.

„Napadlo nás udělat otvor mezi kuchyní a dětským pokojem – pro budoucnost, protože naše dcera je už dost stará a brzy bude moci žít odděleně. Ale zatím jsme se rozhodli obejít se bez radikálních opatření,“ dodává designér.

Fotografie «Před»
Natalya Shirokorad Uložit fotku

Problém a řešení: Majitel to nechtěl řešit se soukromými stavebníky a obrátil se na firmu, která se zabývá opravami na klíč. Designérka z toho byla nejprve zmatená – nechápala svou roli v projektu, protože tým pracuje s vlastními materiály a řešeními.

Na prvním společném setkání hostitelka vše objasnila: „Představte si, že já jsem manžel, který dává peníze, a Natalya je manželka: koordinujte s ní všechna rozhodnutí,“ — to byl pokyn, který dostali stavitelé.

Natalya Shirokorad Uložit fotku

Práce s týmem na klíč je na jedné straně bezpečná: existuje záruka, že opravy budou provedeny efektivně a včas. Na druhou stranu takové firmy mají úzký seznam materiálů – a řešení pro projekt bylo třeba vybrat z těch, které nejlépe vyhovovaly danému konceptu. V důsledku toho se Natalya usadila na dlaždicích neutrálních barev, světlém laminátu a malbě na stěny.

Zajímavé:  Jak proměnit váš interiér pomocí potisku s pruhy: 4 užitečné nápady.

CHODBA
V důsledku rekonstrukce se chodba místo světle fialové stala bílou. Botník byl vyroben na zakázku, zrcadlo bylo koupeno ve výprodeji a byla vynalezena kompozice zlatých rámů k ozdobení prázdné stěny. Do výklenku vedle předních dveří byla umístěna pračka a několik polic — ukázalo se, že jde o mini prádelnu.

Natalya Shirokorad Uložit fotku

Další stěna také vyžadovala výzdobu, ale hostitelka si nemohla vybrat — obraz nebo inspirativní slogan? Zvolili jsme třetí řešení: Natalya pozvala umělce, kterého znala, aby namaloval zeď: „Chodba je velmi úzká a chtěli jsme rozšířit prostor. Panoráma města s mostem to dělá.“

Fotografie «Před»
Natalya Shirokorad Uložit fotku

KUCHYNĚ
V kuchyni jsme se zbavili jak starého nábytku, tak dekorací. Nový interiér je světlejší, i když je sestava vyrobena v černých tónech. Tohoto efektu bylo dosaženo pomocí lehké povrchové úpravy. Jednu ze stěn, jak si majitel přál, zdobí cihlové obklady.

Podle designéra je to praktické, protože poblíž je jídelní stůl a židle, které jsou neustále v kontaktu s povrchem. I když se na cihle časem objeví praskliny a škrábance, dojem z povrchové úpravy to nezkazí.

Natalya Shirokorad Uložit fotku
Natalya Shirokorad Uložit fotku

Na foto: kuchyni vyrobila Trendy Mebel

Rohová sestava je vyrobena dle autorových nákresů. Fasády jsou zdobeny tónovanou dubovou dýhou. Mezipatrové skříně dělají malou kuchyň prostornější: jsou vhodné pro ukládání věcí, které se zřídka používají.

Kompaktní trouba s funkcí mikrovlnné trouby je darem z nebes do malé kuchyně: můžete v ní ohřívat polévku i péct koláče a její nízká výška umožňuje umístit pod ni prostornou zásuvku.

Natalya Shirokorad Uložit fotku
Natalya Shirokorad Uložit fotku

Na fotografii: deska stolu byla vyrobena v dílně Moonzana; Designová křesla Loft

Zajímavé:  Kapitánův dětský pokoj.

Jídelní skupinu akcentuje malba čajového dýchánku z Alenky v říši divů. Toto je oblíbená pohádka zákazníka a zápletka je vhodná do kuchyně. Majitel našel obraz na poslední chvíli a trval na tom, aby právě toto dílo zdobilo zeď. Původně byl pro tuto zónu vybrán jiný plakát.

Fotografie «Před»
Natalya Shirokorad Uložit fotku

DCEŘINSKÝ POKOJ
Místnost vedle kuchyně je dětský pokoj. A sousední přepážka je zde také zdobena cihlou: jednota dekorace vytváří efekt strukturální stěny. Ze zeleného pokoje s růžovými akcenty se dětský pokoj stal bílým, s nábytkem v bohatém tónu dřeva: tento scénář je mnohem vhodnější pro teenagera.

Natalya Shirokorad Uložit fotku
Na fotografii: komoda Moonzana a otevřené police; skříně vyrobené na zakázku v dílně Trendy Mebel
Natalya Shirokorad Uložit fotku
Vedle šatní skříně bylo také velké zrcadlo.
Fotografie «Před»
Natalya Shirokorad Uložit fotku

LOŽNICE
Majitelka chtěla stejný nábytek nejprve nechat ve svém pokoji. „Byl jsem z tohoto rozhodnutí trochu smutný, ale nemohl jsem na tom trvat: nábytek byl v dobrém stavu. Na konci renovace však majitelka sama požádala, aby vše změnila a nechala pouze postel,“ vzpomíná Natalya.

Natalya Shirokorad Uložit fotku

Tmavé stěny se objevily právě ve chvíli, kdy designér se zákazníkem přemýšleli, jak starý nábytek zasadit do interiéru a „dotáhnout“ do konceptu bytu. Elektrické rozvody už byly v té době hotové, takže na obě strany postele byl instalován nábytek různých velikostí – komoda a noční stolek. Vyráběly se na zakázku a drážky na fasádách byly vyřezány ručně.

Natalya Shirokorad Uložit fotku

Na fotografii: Lustr Odeon Light; svítidlo Gramercy Home

Řada nových skříní má různé hloubky: je to dáno umístěním dveří. V úsecích s menší hloubkou byly instalovány regály.

Zajímavé:  Jak vymalovat kuchyň: 6 základních kroků.

Natalya Shirokorad Uložit fotku

LOGGIA
Lodžie u ložnice nebyla zateplena, ale byly provedeny kosmetické úpravy: byla vymalována v barvě pokoje a proměněna v další úložný prostor — s vysokou skříní na kufry a prostornou komodou naproti. Nad komodou je plakát, který byl původně zakoupen do kuchyně.

Fotografie «Před»
Natalya Shirokorad Uložit fotku

KOUPELNA
Do koupelny jsme zvolili levné bílé obklady, které nahradily starorůžové porcelánové obklady. Aby dlaždice „vepř“ nevypadaly nudně, byly prvky rozmístěny ve vzoru rybí kosti a stěny byly částečně natřeny šedou barvou. K dřezu jsme vymysleli skříňku na míru a vyrobili ji na zakázku.

Natalya Shirokorad Uložit fotku

Koupelnu před vlhkostí chrání dvojitý textilní závěs: její vnitřní část je voděodolná, vnější část látková, s pruhovaným vzorem.

Kontrolní poklop je pokryt ilustrací z „Alenky v říši divů“ – další odkaz na koníčky zákazníka.

O AUTOROVI INTERIÉRU…
Přejděte na osobní stránku návrhářeprozkoumat další díla z portfolia Natalia Širokoradová nebo jí objednejte svůj vlastní designový projekt

JAK SE ZEPTAT DESIGNÉROVI.
Pokud máte ještě dotaz ohledně značek a designových řešení, na který jste v článku nenašli odpověď, zeptejte se přímo autora tohoto projektu. Otevřete požadovanou fotografii v režimu celé obrazovky, najděte tlačítko „položit otázku“ v pravém dolním rohu a napište svou. Návrhář dostává upozornění na každou otázku přidanou k jeho fotografiím

MÁTE PRO NÁS PROJEKT…
Nahrajte záznam na svůj Houzz profil, pošlete odkaz se stručným popisem na RuEditors@houzz.com

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Кнопка «Наверх»